FAQs

 • Çfarë është Omega-3?

  Në vijim janë EFSA-të e miratuara për kërkesat shëndetësore EPA dhe DHA (Rregullorja e Komisionit (BE) 1924/2006 dhe 432/2012):

  • DHA dhe EPA kontribuojnë në funksionin normal të zemrës (0.25 g në ditë)
  • DHA dhe EPA kontribuojnë në ruajtjen e presionit normal të gjakut (3 g në ditë)
  • DHA dhe EPA kontribuojnë në ruajtjen e niveleve normale të triglicerideve të gjakut (2 g në ditë)
  • DHA kontribuon në ruajtjen e niveleve normale të triglicerideve të gjakut (2 g në ditë në kombinim me EPA)
  • DHA kontribuon në ruajtjen e funksionimit normal të trurit (0.25 g në ditë)
  • DHA kontribuon në ruajtjen e vizionit normal (0.25 g në ditë)
  • Marrja DHA prej nënës së re kontribuon në zhvillimin normal të trurit të foshnjave të fetusit dhe të gjirit (0.2 g DHA plus futjen e përditshme të acideve yndyrore Omega-3 (EPA + DHA për aduls e cila është 0.25 g në ditë).
  • Marrja e DHA prej nënës së re kontribuon në zhvillimin normal të syve të fetusit dhe të foshnjave të cilat ushqehen me gji (0.2 g DHA plus marrjen e rekomanduar ditore të acideve yndyrore Omega-3 (EPA + DHA) për të rriturit që është 0.25 g në ditë).

  Nëse dëshironi të shikoni më të detajuar regjistrin e BE-së për të dhënat e të ushqyerit dhe shëndetit, klikoni këtu.

 • Sa Omega-3 më duhet?

  Marrja minimale e rekomanduar ditore e EPA dhe DHA ndryshon midis vendeve dhe organizatave. Më poshtë janë disa shembuj:• EFSA (Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore); 250 mg EPA + DHA / ditë• Shoqata Amerikane e Zemrës; Dy racione të peshkut yndyror në javë• ISSFAL (Shoqëria Ndërkombëtare për Studimin e acideve dhe lipideve të ngopura); Minimumi 500 mg EPA + DHA / ditë• OBSH (Organizata Botërore e Shëndetësisë); 200-500 mg EPA + DHA / ditë

  Dieta jonë perëndimore përmban një tepricë të acideve yndyrore Omega-6 në krahasim me acidet yndyrore omega-3, gjë që e bën të domosdoshme rritjen e marrjes së përditshme të acideve yndyrore Omega-3 deri në 3 gram për të arritur një Omega-6 / Omega-3 normale të bilancit të acideve yndyrore (Shih gjithashtu “Vaj peshku dhe shëndeti”).

 • Në çfarë ushqimesh mund ta gjej Omega-3?

  Zinxhiri i gjatë i Acideve yndyrore Omega-3  (EPA dhe DHA) gjenden kryesisht në peshqit yndyror si të tilla si sardelet, skumbri, açikletat dhe salmoni , ndërsa zinxhiri më i shkurtër i acidit yndyror Omega-3  (ALA) i cili gjendet në shumicën e vajrave bimore.

 • Përse duhet të marr suplemente me Omega-3?

  Acidet yndyrore detare Omega-3 janë të rëndësishme për të arritur një ekuilibër normal dhe të mirë midis komponentëve pro- dhe anti-inflamatorë në trupin tuaj (shih gjithashtu “Acidet yndyrore dhe hormonet lokale”). Përveç kësaj, Omega-3 është e rëndësishme për një zhvillim dhe rritje të natyrshme dhe të shëndetshme. Një numër i studimeve shkencore të dokumentuara tregojnë se Omega-3 (EPA dhe DHA) janë të rëndësishme për shëndetin tonë kardiovaskular, zhvillimin e fetusit, performancën njohëse, humorin dhe sjelljen.

 • Në cilën moshë mund të fillojmë të përdorim Omega-3?

  Në parim, nuk ka kufij moshe për fillimin ose ndërprerjen e një suplementi ushqimor të bazuar në acide yndyrore Omega-3. Sidoqoftë kapsulat dhe më pas dozat e rekomanduara janë projektuar për meshkujt e shëndetshëm rreth 70 kg, por mund të rregullohen individualisht në  varësi të peshës, nevojave specifike dhe çdo kusht tjetër patologjik.

 • A mund të bëhesh i varur nga Omega-3?

  Suplementet EPA dhe DHA nuk janë barna apo  molekula artificiale, por suplemente ushqyese që rinovojnë rezervat e acideve yndyrore esenciale të trupit në rastet e mungesës dietike dhe / ose rritjes së nevojës për këto lëndë ushqyese. Një pezullim i menjëhershëm i mjekimit nuk ka efekt të kundërt përveç rrezikut të humbjes së rezervave fiziologjike në mënyrë progresive përsëri në mungesë të një diete mjaft të pasur të Omega-3.

 • A mund ta konsumosh OMEGOR-in në rast të hipotensionit ose shoqërimit me trajtim antihipertensiv?

  Efektet kryesore të Omega-3 në presionin e gjakut janë vërejtur në doza shumë të larta (më shumë se 3 gramë Omega-3 (EPA + DHA) në ditë). Rrjedhimisht, konsumi i Omega-3 në doza të rekomanduara do të kishte pak efekt në presionin e gjakut. Megjithatë, për subjektet që marrin antihipertensivë, është e këshillueshme të merren parasysh ndryshimet në tensionin e gjakut kur të filloni trajtimin me Omega-3. Sidoqoftë, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj nëse do të shoqëroni plotësimin e ushqimit Omega-3 me një trajtim specifik antihipertensiv. Shtimi i plotësimit të acidit yndyror Omega-3 mund të ketë efekte veçanërisht të dobishme.

 • A mund të konsumohet Omega-3 gjatë shtatëzanisë?

  Një studim danez sugjeron që gratë me një dietë të pasur Omega-3 gjatë shtatzënisë lindin fëmijë me peshë lindjeje “të shëndetshme” dhe janë më pak të predispozuar ndaj lindjeve të parakohshme. Është e njohur se Omega-3 luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sistemit nervor të foshnjës dhe të fëmijës dhe se gratë me një dietë të dobët të Omega-3 në shtatëzani janë në rrezik më të madh të depresionit pas lindjes

  Konfirmimi autoritar i nevojës për të siguruar një marrje të përshtatshme të acidit dokosahekzaenoic (DHA) gjatë kësaj faze delikate ka ardhur kohët e fundit (shtator 2005) nga Rekomandimi i Konsensusit Europian mbi Acidet yndyrore të pasaturuara për gratë shtatëzana (PERILIP), me qëllim përmirësimin e udhëzimeve të ushqyerjes gjatë shtatëzanisë dhe rritjes së foshnjës.

  Ekspertët e ushqyerjes, zhvillimit dhe funksionit të placentës, obstetrikës dhe neonatologjisë, të udhëhequr nga Dr. Berthold Koletzko dhe Dr. Irene Cetin, kanë përfunduar punën duke rekomanduar një dozë të përditshme ditore prej 200mg DHA për gratë shtatzëna dhe gratë që ushqejnë me gji.

  PERILIP ka theksuar faktin se marrja deri në 1g DHA ose 2.7 g e një zinxhiri të gjatë të acideve yndyrore poli-pasaturara (n-3 LCPUFA) ka provuar të mos ketë efekte të rëndësishme anësore në gjykime të ndryshme klinike. Një rekomandim i tillë së shpejti mund të bëhet pjesë integrale e udhëzimeve të reja zyrtare të BE-së, të cilat ndër të tjera financuan punën e konferencës së sipërpërmendur PERILIP

 • A të shëndosh Omega-3?

  Përgjigja e shkurtër është jo. Në fakt, çdo 1 gram kapsulë OMEGOR® Mega 3 ka pak më shumë se 10 kalori. Tre kapsula të 1 grami OMEGOR® Mega 3 përmbajnë rreth 32 kalori, e cila është e barabartë me gjysmën e një mollë. Studimet e ndryshme tek minjtë sugjerojnë që Omega-3 në fakt zvogëlon formimin dhe rritjen e yndyrës (adipocitet). Omega-3 përdoren kryesisht si përbërës të membranave qelizore, jo për qëllime energjetike. Për këto arsye, supozimi i OMEGOR® Mega 3 nuk është i yndyrshëm, në fakt e vërteta është e kundërta.

 • Cilat mund të jenë efektet anësore të Omega-3?

  Efekti më i zakonshëm anësor i suplementit Omega-3 është me shumë mundësi shija retro-e peshkut; megjithatë, ajo lehtë mund të eliminohet duke përdorur hapa të vegjël të tillë si marrja e kapsulave para një vakti dhe / ose ndarja e dozave. Për shembull, nëse ju merrni tri kapsula në ditë, është e këshillueshme që ta merrni menjëherë përpara çdo vakti kryesor.
  Në disa njerëz, Omega-3 mund të përshpejtojë tranzitin e zorrëve. Gjatë javës së parë të mjekimit është e rrallë, por është e mundur që feçet të jenë të buta dhe të ketë diarre; në këtë rast mjafton të reduktohen dozat për një ose dy javë sipas nevojës dhe pastaj ripërcaktohet doza fillestare për të testuar një tolerancë më të madhe. Në raste të tjera, më të rralla, Omega-3 mund të lehtësojë shfaqjen e mavijosjes pasi, ashtu si aspirina, ndërhyjnë me disa mekanizma të koagulimit të gjakut (grumbullimi i trombociteve).Kjo në përgjithësi konsiderohet si një nga efektet e tyre kryesore të dobishme që rezulton në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës ose komplikimeve cerebrovaskulare. Megjithatë, mund të jetë një problem për njerëzit që janë kanë prirje ndaj mavijosjes ose që përdorin ilaçe anti-koagulante, të cilat Omega-3 mund ta përmirësojnë efektin.  Në këto raste, është e këshillueshme që të konsultoheni me mjekun tuaj përpara se të filloni të integroni me Omega-3.

 • Omega-3 luan rol në parandalim?

  Së pari, është e rëndësishme të dallojmë konceptin e parandalimit parësor nga parandalimi dytësor. Ky i fundit i referohet atyre pacientëve të cilët tashmë kanë pasur një paralajmërim të parë “kardiovaskular”. Shumica e studimeve klinike të bëra duke përdorur acidet yndyrore Omega-3 kanë marrë këtë lloj pacienti në konsideratë. Në këtë drejtim, është treguar gjerësisht se Omega-3 ul rrezikun e vdekshmërisë së papritur kardiovaskulare (GISSI Prevention). Studime të mëtejshme, të kryera në subjekte të shëndetshme pa episode të mëparshme të fenomeneve të zemrës (studimet primare të parandalimit), kanë treguar një efekt pozitiv në Omega-3 mbi funksionimin normal kardiovaskular.

 • Omega-3 mund të përdoret për sklerozë të shumëfishtë?

  Rezultatet e studimeve që në mënyrë specifike matën efektin e Omega-3 në sklerozë të shumëfishtë kanë treguar se Omega-3 përmirëson simptomat e pacientëve me këtë gjendje. Në parim kjo vlen për të gjitha sëmundjet autoimune, duke kontribuar në një ekuilibër më të mirë të sistemit imunitar. Derisa në njërën anë nuk ka efekte specifike anësore në përdorimin e Omega-3 për sklerozë të shumëfishtë, duhet të theksohet se rezultatet mund të jenë të moderuara por potencialisht të rëndësishme, të tilla si zvogëlimi i dozave të nevojshme të barnave antiinflamatore ose imunosupresuese pas disa muaj kujdesjeje; të gjitha në mënyrë të qartë nën mbikqyrjen e mjekut.

 • A është vaji i peshkut në produktet e balancimit natyral apo të koncentruara?

  Të gjitha produktet balancuese përmbajnë të njëjtin vaj peshku në formën e tij natyrale. Trigliceridet janë komponenti kryesor në vajin e peshkut natyral.

 • Përse është e rëndësishme që të keni një ekuilibër normal të acidit yndyror Omega-6 / Omega-3?

  Dieta jonë perëndimore përmban shumë acide yndyrore Omega-6 dhe sasi relativisht të vogla të acideve yndyrore omega-3, e cila rrit mosbalancimin ndërmjet acideve yndyrore Omega-6 dhe acideve yndyrore Omega-3 në trup. Një çekuilibër i tillë është një forcë shtytëse për zhvillimin e problemeve shëndetësore që lidhen me stilin e jetesës. Të dy acidet yndyrore Omega-6 dhe Omega-3 janë pararendës për hormonet që janë si molekula sinjalizuese (eicosanoids) në trup. Eikosanoidët që rrjedhin nga Omega-6 janë pro-inflamatore dhe mbështesin inflamimin kronik. Molekulat sinjalizuese që rrjedhin nga acidet yndyrore Omega-3 kanë potencial inflamator më të ulët, disa janë gjithashtu anti-inflamatore. Në shumë mënyra eikosanoidët plotësojnë njëra-tjetrën dhe prandaj është e rëndësishme që të ketë një ekuilibër të mirë mes këtyre. Një ekuilibër normal i acidit yndyror Omega-6 / Omega-3 është themelor për një ekuilibër të mirë eikosanoid, ndërsa një ekuilibër i acidit yndyror Omega-6 / Omega-3 mbështet inflamimin kronik. Këshilli i Ministrave Nordik rekomandon që bilanci i acidit yndyror Omega-6 / Omega-3 në dietë të jetë nën 5: 1 (shih gjithashtu “Acidet yndyrore dhe hormonet lokale”).

 • Cili është dallimi mes këtyre produkteve balancuese dhe produkteve të tjera Omegor Mega 3-6-9?

  E veçanta e këtyre produkteve është ekuilibri midis acideve yndyrore Omega-3 (EPA dhe DHA) dhe polifenoleve nga ullinjtë. Kjo balancë është një kusht për të rivendosur dhe mbajtur një ekuilibër normal të acidit yndyror Omega-6 / Omega-3 në trup në mënyrë të sigurt dhe efektive. Shumica e produkteve Omega-3 përmbajnë vetëm acidet yndyrore Omega-3 dhe EPA dhe DHA.Produktet balancuese kombinojnë më të mirën nga dieta Artic dhe Mesdhe. Me marrjen e përditshme të rekomanduar, nivelet e Omega-3 në trupin tuaj do të rriten dhe balanca e acidit yndyror Omega-6 / Omega-3 në trupin tuaj do të normalizohet. Ne rekomandojmë kombinimin e produkteve balancuese me një dietë dhe një mënyrë jetese të shëndetshme

 • A ka ndonjë material të modifikuar gjenetikisht në vajin e peshkut?

  Jo, nuk ka material të modifikuar gjenetikisht në vajin e peshkut, si dhe në produktet balancuese.

 • A ka metale të rënda në vajin e peshkut që përdoret për prodhimin e vajit të balancës?

  Standardet e cilësisë së lartë përdoren për të prodhuar vaj peshku për konsumin njerëzor. Vaji i peshkut i prodhuar në LYSI është në përputhje me rregulloret e BE-së, me të gjitha farmakopedat kryesore dhe monografinë GOED e cila është një standard cilësor për industrinë. Vajrat e peshkut i plotësojnë të gjitha standardet zyrtare rregullatore në lidhje me ndotësit mjedisorë (metalet e rënda, PCB-të, dioksinat etj)

 • Cila pjesë e peshkut përdoret për të prodhuar vajin e balancës?

  Vajrat e peshkut nga LYSI zakonisht rrjedhin nga peshqit e vegjël jetëshkurtër. I gjithë peshku përdoret për prodhimin e vajit. Vaji i papërpunuar kalon nëpër një proces rafinimi për të hequr ndotësit e ndryshëm dhe ato mjedisorë. Procesi i rafinimit e bën vajin e peshkut të këndshëm.

 • A ka yndyrna të ngopura në vajin e peshkut?

  Të gjitha vajrat dhe yndyrat përmbajnë acide yndyrore të ngopura, si dhe të monounsaturuara dhe polisaturuara. Megjithatë, sasia relative varion nga një vaj në tjetrin. Vaju i peshkut është i pasur me acidet yndyrore të polisaturuara  EPA dhe DHA (Omega-3), ndërsa vaji ekstra i virgjër i  ullirit është i pasur me yndyrnat e monounsaturuara të  acidit oleik (Omega-9).

 • Cili është acidi yndyror kryesor në vajin e ullirit dhe cilat pretendime shëndetësore janë miratuar për këtë acid yndyror?

  Më shumë se  gjysma e acideve yndyrore në vajin e ullirit janë acide yndyrore oleike të  monounsaturuara ,acidi (C18: 1, Omega-9).

  Për acidet yndyrore të pangopura EFSA ka aprovuar kërkesën e mëposhtme shëndetësore (Rregullorja e Komisionit (BE) 432/2012):”Zëvendësimi i yndyrave të ngopura në dietë me yndyra të pangopura kontribuon në ruajtjen e niveleve normale të kolesterolit në gjak. Hulumtimi mund të përdoret vetëm për ushqimin i cili është i lartë në acidet yndyrore të pangopura, siç referohet në kërkesën YNDYRNA TË LARTA TË PASATURUARA, siç renditet në Shtojcën e Rregullores (EC) Nr 1924/2006 “.Nëse dëshironi të shikoni më afër në regjistrin e BE-së për të dhënat e të ushqyerit dhe shëndetit, klikoni këtu.

 • Çfarë është vaji extra i virgjër i ullirit?

  Vaji i ullirit ekstra i virgjër është vaj natyral i nxjerrë nga ullinj të freskët duke përdorur një proces mekanike e presimit të ftohtë. Para presimit të ftohtë ullinjtë janë shtypur në një pastë pa përdorimin e nxehtësisë së tepruar ose ndonjë forme shtimi të tretësve. Vaji i ullirit ekstra të virgjër ka një aromë dhe shije të dallueshme ulliri me një përmbajtje natyrore të lartë të përbërësve polifenolike bioaktive (shih gjithashtu “Vaji i ullirit dhe shëndeti”)

  EFSA (Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore) ka miratuar kërkesën e mëposhtme për shëndetin e polifenoleve bioaktive në vajin e ullirit (Rregullorja e Komisionit (BE) 432/2012):

  • “Polifenolët e vajit të ullirit kontribuojnë në mbrojtjen e lipideve të gjakut nga stresi oksidativ. Hulumtimi mund të përdoret vetëm për vajin e ullirit, që përmban të paktën 5 mg hidroksitrosol dhe derivatet e tij (p.sh. oleuropein kompleksi dhe tyrosol) për 20 g vaj ulliri. Për të mbështetur hulumtimin, konsumatorit duhet t’i jepet informacioni që efekti përfitues të merret me marrjen e përditshme të 20 g vaj ulliri “.

  Nëse dëshironi të shikoni më afër në regjistrin e BE-së për të dhënat e të ushqyerit dhe shëndetit, klikoni këtu.

 • Çfarë është inflamacioni?

  Inflamacioni është një proces që ushtron si efektet pozitive dhe negative në trupin tonë. Përgjigja akute inflamatore në përgjithësi është pozitive, pasi është një pjesë e rëndësishme e mbrojtjes së trupit kundër baktereve, mykyt dhe viruseve, dhe ndihmon trupin për të riparuar plagët. Simptomat e inflamacionit akut mund të përfshijnë ënjtje, skuqje, dhimbje dhe rritje të temperaturës në zonën e prekur. Megjithatë, nëse inflamacioni akut nuk arrin të zgjidhë problemin, inflamacioni kronik mund të zhvillohet dhe kjo në përgjithësi është negative.
  Inflamacioni kronik afatgjatë njihet për rolin kritik të problemeve shëndetësore të cilat lidhen me stilin e jetesës dhe problemet e saj shëndetësore të cilat janë rritur me shpejtësi, sidomos në botën perëndimore, gjatë 50-60 viteve të fundit. Arsyeja lidhet me ndryshimet e mëdha në dietën tonë që kanë ndodhur në të njëjtën periudhë kohore. Dieta jonë nuk ka pasur kurrë një përmbajtje më të lartë të përbërësve pro-inflamatorë siç është Omega-6 dhe si përmbajtje të ulët të komponentëve anti-inflamatorë si Acidet yndyrore Omega-3 (EPA dhe DHA) dhe polifenol nga ullinjtë, siç ndodh sot. Ky çekuilibër është një forcë shtytëse për zhvillimin e problemeve shëndetësore që lidhen me jetesën.

 • Cilat janë acidet yndyrore esenciale dhe në cilat lloje ushqimesh i gjej ato?

  Acidet yndyrore esenciale janë të nevojshme për ndërtimin dhe mirëmbajtjen e të gjitha qelizave në trupin tonë. Trupi i njeriut nuk mund të prodhojë vetë acide yndyrore esenciale dhe prandaj është i varur nga marrja e tyre përmes ushqimit që konsumojmë. Acidet yndyrore esenciale, EPA dhe DHA gjenden kryesisht në peshqit yndyrorë, ndërsa acidet yndyrore  LA dhe ALA gjenden në vajrat vegjetale (shih gjithashtu “Acidet yndyrore dhe hormonet lokale”).

 • A mund të jetë i rrezikshëm konsumimi i tepërt i Omega-3 (që është, një dietë e pasur me Omega-3 e shoqëruar me suplementin e duhur ushqyes)?

  Nuk ekziston rreziku i mbidozës në këtë situatë. Mjafton të mendosh se eskimezët që jetojnë në veri të Kebekut t në Kanada konsumojnë deri në 16 gram vaj peshku në ditë dhe asnjë efekt negativ nuk është vërejtur deri më tani nga një dozë e tillë e Omega-3.

 • Cilat janë efektet e Omega-3 tek kolesteroli, trigliceridet dhe parametrat e tjerë të lipideve?

  Në doza të larta, EPA dhe DHA kanë një efekt të fuqishëm dhe të provuar të reduktimit të triglicerideve. Integrimi me EPA / DHA nga 1 deri në 3 gramë në ditë lejon një reduktim sasior të triglicerideve të serumit në gjak. Ekziston një raport midis dozës dhe reagimit, dmth sa më e madhe është marrja e EPA / DHA, aq më i madh është reduktimi i triglicerideve. Në disa studime është vërejtur se një sasi prej 1 gram EPA + DHA marrë rregullisht prodhon në disa lëndë një rënie në triglicerideve prej rreth 20%. Në një dozë më të lartë (> 4 gram), u arrit një reduktim prej 25-30%. EPA dhe DHA në të njëjtën kohë modifikojnë parametrat e tjerë të lipideve (LDL, VLDL, HDL). Në veçanti, marrja e rreth 3 gramëve sjell një rritje në vlerat e kolesterolit “të mirë” (HDL) dhe një reduktim, por modest, të vlerave të “totalit të keq” të kolesterolit (VLDL + LDL).

 • Në parim, nuk ka kufizime moshe për fillimin ose ndërprerjen e një suplementi ushqimor të bazuar në acide yndyrore Omega-3. Sidoqoftë, kapsulat dhe pastaj doza e rekomanduar janë projektuar për meshkujt e shëndetshëm prej rreth 70 kg por mund të rregullohen individualisht në varësi të peshës, nevojat specifike funksionale dhe çdo kusht patologjik i subjektit.

  Qëllimi kryesor i integrimit me Omega-3 është parandalimi i mungesës së acideve yndyrore esenciale duke rivendosur nivelet fiziologjike të këtyre substancave thelbësore në qelizat tona.

 • Për një person që tashmë ka një dietë të pasur me Omega-3 dhe që ndihet në formë të mirë fizike dhe mendore, a është e domosdoshme të marrë shtesë Omega-3?

  Është e qartë se për një person që ndihet mirë këshilla është të vazhdojë të bëjë atë që bën. Në çdo rast, nëse ushqimi i përditshëm është tashmë i pasur me acide yndyrore esenciale Omega-3 (peshk, krustace,vaj liri, lir ose aguliçe) nuk ka arsye për të marrë suplemente shtesë.Disa studime tregojnë se një dietë e ekuilibruar e tipit “Mesdhetar” ka një efekt parandalues të madh në zhvillimin e sëmundjeve më të shpeshta perëndimore siç janë sëmundjet e shpeshta kardiovaskulare (sëmundjet koronare të zemrës, shkalla e lartë e triglicerideve në gjak, disa çrregullime të ritmit të zemrës). Disa studime epidemiologjike sugjerojnë se një dietë e tillë gjithashtu ka efekte parandaluese kundër fenomeneve depresive.

Keni ndonjë pyetje tjetër?

Pyet Tani!